Важливо!
В спекотний період року часто спостерігається
загострення гострих кишкових інфекцій. Це група захворювань, які викликаються
вірусами чи бактеріями, передаються фекально-оральним шляхом та вражають
шлунково-кишковий тракт, викликаючи характерну клінічну картину.
Особливо в цьому випадку страждають діти,
враховуючи незрілість шлунково-кишкового тракту та те, що не завжди можна
прослідкувати за належним миттям рук, овочів, фруктів і т.д.
З чим же пов’язане таке зростання
захворюваності влітку?
·
Спека
і швидке псування продуктів харчування
·
Брудні
руки
·
Брудні
овочі і фрукти
·
Купання
у непристосованих водоймах, де вода не відповідає санітарним нормам (заковтування води)
· Неякісна питна вода
Симптоми
харчового отруєння:
· Біль в животі, здуття
· Нудота
· Блювання
· Пронос
· Підвищення температури тіла (не завжди)
· Загальна
слабкість, сонливість
Інкубаційний період, тобто час від зараження
і до появи виражених симптомів отруєння,
може коливатися від 30 хв. до 24 годин.
Коли потрібно негайно звертатися до
лікаря:
· Дитина
віком до 3 років
· Сухість
шкіри, язика, відсутність сечовипускання
· Підвищення
температури тіла в поєднанні з блювання, проносом
· Невпинне
блювання, коли неможливо напоїти дитину
· Пожовтіння
шкіри, склер
· Стілець
або блювотні маси з домішками крові
Профілактика:
· Навчіть
дитину правилам особистої гігієни ( мити руки з милом після прогулянки на
вулиці, після відвідування туалету, перед прийомом їжі)
· Не купувати харчові продукти у випадкових осіб
або в місцях несанкціонованої торгівлі
· Тільки
свіжі продукти
· Ретельне
миття овочів і фруктів
· Продукти
дитині тільки ті, які підходять за віком
· Кип’ячена
вода і напої, які пройшли термічну обробку
· Під час
купання не заковтувати воду
Інформацію підготувала: лікар-гастроентеролог дитячий - Морозько Тетяна Костянтинівна.
Коментарі
Дописати коментар